İçeriğe geç

Çivit Otu Yağı Nelere İyi Gelir?

09 Jul 2022 1 yorum
Çivit Otu Yağı Nelere İyi Gelir?

Çivit Otu Yağı Nelere İyi Gelir?

Yüzyıllar öncesinden bu yana pek çok alanda kullanılan çivit otu, turpgiller familyasına aittir. Tıbbın babası olarak bilinen Hipokrates'in faydalandığı bu otun anavatanı, Avrasya, Avrupa, Batı Asya ve Batı Kafkasya'dır. Halk arasında çivit mavisi olarak da bilinmektedir. Çok yıllık bir bitki olan bitkinin yaprakları zeytin yaprağına benzer, uzun ve ince meyveleri vardır. Bitkinin distilasyonu ile damıtılarak elde edilen çivit otu yağının pek çok faydası bulunmaktadır. Çivit otu yağı nelere iyi gelir, hangi alanlarla kullanılabilir, gibi soruların cevapları yazımızın devamında yer almaktadır.


Çivit Otu Yağı Nelere İyi Gelir?

Çalı formunda bir dağ bitkisi olan çivit otunun Latince adı  "indigofera tinctoria" olup Neelayamari adı ile de bilinmektedir. İndigo olarak da tanınan çivit otu eski çağlardan beri sağlık alanında geniş bir kullanım alanına sahiptir. Bunun yanı sıra yanı sıra boyama alanında da önemli bir yer edinmişti. Henüz boya sanayi bu denli gelişmeden evvel kumaş, iplik, duvar, kağıt ve hatta saç boyamada (kına ile karıştırılarak) bu bitkiden faydalanılırdı. Çivit mavisi, indigo mavisi diye bilinen renk, adını bu bitkiden almıştır.

Bunların yanı sıra çivit otu bitkisi; hamur mayalamada, peynir yapımında, fermantasyonda da kullanılmıştır. Çivit otu tüm dünyaya Avrupa'dan yayılmaya başlamış olup 12. yüzyılda ticari bakımdan oldukça değerlenmiştir. İndigo bitkisi genellikle killi ve kireçli topraklarda yetişmektedir. Yapraklarının uzunluğu 30- 40 santimetre kadardır ve çiçeğinin şekli ise rozete benzemektedir. Pek çok alanda kullanılan bu bitkinin yağı; saç ve cilt bakımında önemli bir yer edinmiştir.

İndigo bitkisinin yağı içeriği sebebiyle sağlık alanında pek çok amaçla kullanılmaktadır. Tadı acımtırak kokusu ise güzel olan çivit otu, antibakteriyel olmasından dolayı iltihap gidericidir ve yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Bağışıklığı güçlendirmede etkili olan bu bitki, grip gibi hastalıkların iyileştirilmesinde de yardımcıdır. Bu mucizevi bitki yağının boğazda meydana gelen tahriş gibi durumlarda da faydalı olduğu bilinmektedir.

Çivit otunun ağrı kesici ve ateş düşürücü etkisinin yanı sıra detoksifikasyon özelliği de bulunmaktadır. Bu içeriği sayesinde çivit otu toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcıdır. Bu içeriği ile çivit otu sindirim sistemi problemlerinin giderilmesinde de etkili bir bitkidir. Bunların yanı sıra çivit otu soğuk algınlığı yahut gripten kaynaklanan nefes darlığının giderilmesinde de kullanılmaktadır. Doğal bir iltihap kurutucu olarak bilinen bu yağ, vücudun herhangi bir yerinde meydana gelen bir iltihabı iyileştirmede kullanılabilmektedir.

Kanser hücreleri üzerinde de etkisi bulunan çivit otu yağı, bu kötü hücrelerin vücuttan atılmasında ve yayılma hızının azaltılmasında etkilidir. Kanser hücrelerine karşı koruyucu etkiye sahip bu mucizevi yağ, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlayarak yaşam kalitesinin artmasında önemli bir faktördür. Bunların yanı sıra, kabakulak hastalığının iyileştirilmesinde de etkili olan indigo yağı, ishal hastalığının tedavisinde de kullanılabilmektedir.

Çivit Otu Yağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Saç sağlığında da etkili olan bu mucizevi yağ, saçların dökülmesini önlemektedir. Saç diplerindeki ölü dokudan deriyi arındıran çivit otu yağı, kepeklenme gibi problemlerin de önüne geçmektedir. İndigo yağı saç dokusunu onararak saçın parlaklığını artırmada etkili olan doğal bir yağdır.

Çivit otu yağı, bazı cilt problemlerinin giderilmesinde etkili olan uçucu bir yağdır. Özellikle leke problemlerinin giderilmesinde etkili olan indigo yağı, ciltteki hasarlı dokuların iyileştirilmesine yardımcı olur. Dermatit (egzema) gibi cilt problemlerine karşı tedavi edici etkisi bulunan bu yağ, sivilce ve akne problemlerin önüne geçmede aktif rol oynar. Ayrıca içeriği sebebiyle cildi sıkılaştırıp yağ (sebum) dengesinin sağlanmasında etkilidir.

Çeşitli cilt problemlerinin iyileştirilmesinde büyük rol oynayan indigo yağı, cildin nem dengesinin sağlanmasında etkilidir. Yeterli neme sahip olmayan cilt her zaman daha çabuk yaşlanır; donuk ve mat bir görünümde olur. Cildin yeteri miktarda su tutmasına yardımcı olan çivit otu yağı; mat görünen donuk ciltlerin parlaklık ve canlılık kazanmasını sağlar. Çivit otu yağı, cilt hücrelerinin ihtiyaç duyduğu aminoasitleri ve lipitleri sağlayarak cildin sağlığına kavuşmasına yardımcı olur.

Çivit otu yağı cildin elastikiyetini artırarak ince kırışıklıkların oluşumunu önler ve bununla birlikte yaşlanmayı geciktirir. Cilt hidrasyonunsağlanmasında büyük rol oynayan indigo yağı, yüzün pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar. Ayrıca cildin Ph (potansiyel hidrojen) dengesinin sağlanmasında rol oynayan indigo yağı, bu etkisi ile cildin enfeksiyonlara karşı dirençli olmasına ve dolayısıyla sağlıklı görünmesine yardımcı olur.

Çivit otu yağı; doğanın bize sunduğu, onlarca faydası olan, pek çok alanda kullanılmasının yanı sıra tedavi amacı ile pek çok hastalığa şifa olan bir bitkinin yağıdır. Ancak, her ne olursa olsun bir hekime danışmadan kullanılmamalıdır. Bitkisel yağların da tıpkı ilaçlar gibi belirli kullanım dozları ve alanları bulunmaktadır. Bitkisel yağlar da hali hazırda kullanılan ilaçlarla etkileşime girebilirler. Fayda bulmayı umut ederken, yanlış bir kullanım durumunda zarar görülebilir. Emziren annelerde ya da gebelerde de farklı etkileşimler meydana gelebilir. O yüzden, bu tarz bitkisel yağlar, doktora danışmadan kullanılmamalıdır!

Yeni Ürünler

Eski yayın
yeni yayın

1 yorum

Gülce Kılıç

Sepia cildime tek iyi gelen ürün diyebilirim. Yüzümdeki fazlalıkları aldırmadan önce yüzüme kullanıyorum ve mucize…hiçbirşey işe yaramıyordu onu sürüp dudak üstünü temizletiyorum ne sivilcelenme ne lekelenme güneşten kaçmıyoruz kısacası deva ürün

18 Sep 2022

Yorum yapın

Lütfen yorumların yayınlanmadan önce onaylanması gerektiğini unutmayın.

Son Görüntülenen

Son Görüntülenen Ürünler
Yukarı Geri Dön
Kapat
Seçeneği Düzenle
Kapat
Beni Haberdar Et
Kapat
Kapat
Kapat
Giriş
Kapat
Sepetim (0)
Kapat
Ozonlabs Yaşam Bilimleri
Ozonlabs

Ayrılmadan önce...

3 AL 2 ÖDE
1+1 Ürün

Kampanyalarını Kaçırmayın!

Alışverişe Devam Edin
Yeni Ürünler 6